iq option
Besplatan demo račun s
» $10.000 «
može biti tvoj…
Prijavi se
Vaš kapital je izložen riziku.
Binarne opcije su zabranjene u EEZ.

Neregulirani Brokeri

Trgovanje binarnim opcijama i njihova promocija su zabranjeni u Europskom Ekonomskom Prostoru

Jedan od najboljih načina za sigurno trgovanje binarnim opcijama je poznavanje razlika između reguliranih i nereguliranih brokera. Neregulirani brokeri su oni koji nemaju važeću dozvolu koju obično dodjeljuje regulator ili vladina agencija zadužena za nadzor financijskih tržišta, a samim time i binarnih opcija. Ne preporučujemo trgovanje s nereguliranim brokerima, jer smatramo kako ne pružaju dovoljnu razinu sigurnosti za korisnike svojih usluga ili za njihov novac. Uvijek je bolje odabrati reguliranog brokera.

U tablici pronađite binarne brokere koji ne posjeduju valjanu dozvolu ili licencu.

 • Brokeri
 • Minimalan
  polog
 • Minimalno
  ulaganje
 • Povrat
 • Ocjena
 • Trguj
 • Recenzija Brokera

Trgovanje binarnim opcijama i njihova promocija su zabranjeni u Europskom Ekonomskom Prostoru

Zašto je važna regulacija binarnih brokera?

Mnogi traderi se pitaju zašto je tako važno napraviti depozit s reguliranim brokerom, posebno u situaciji kada neregulirani broker nudi viši bonus i bolje povlastice uz dodatne alate.

Odgovor je jednostavan – regulirani brokeri su dužni pratiti zakonodavni okvir i regulatorna pravila koja donosi tijelo koje nadzire binarnu industriju. Za tradere to znači da je zaštita potrošača na mnogo višoj razini, jer vladine agencije uvijek traže način da stvore sigurne uvjete trgovanja za svoje građane. Ovakav pristup ostavlja malo mjesta za lažno oglašavanje, manipulacije, te ostale neetične poslovne prakse, jer brokeri mogu veoma lako izgubiti licencu.

Regulirani brokeri su ozbiljne tvrtke, dok je u slučaju trgovanja s nereguliranim brokerima mnogo veća šansa da će trader naići na prevaranta ili neprofesionalnu kompaniju. Trgovanje s reguliranim brokerima daje korisnicima mogućnost trgovanja u sigurnim uvjetima od samog početka.

Zašto su neregulirani brokeri opasni?

Neregulirani brokeri ne moraju nužno biti prevaranti, ali činjenica je kako neregulirane kompanije imaju mnogo manje obveza prema svojim korisnicima. Kada se radi o regulaciji, binarne opcije nisu drugačije od drugih industrija – manjak licence u pravilu znači viši rizik.

Iako se čini kako se rizik isplati zbog obećane visoke isplate ili bonusa, traderi moraju znati kako izlažu sebe, svoje osobne podatke, a na kraju krajeva i svoj novac tvrtkama koje operiraju “ispod radara” i koje često imaju veoma upitne uvjete korištenja. To znači da se pravila trgovanja binarnim opcijama mogu promijeniti u svakom trenutku. Također, regulatori nisu pretjerano skloni nereguliranim binarnim brokerima i često objavljuju upozorenja koja se tiču njihovog poslovanja na području određenog teritorija. Nije neobično da neregulirani broker jednostavno nestane s određenog tržišta nakon regulatorskog upozorenja, a traderi ostanu bez svog novca i objašnjenja što se dogodilo.

Prema našem iskustvu na FBO-u, neregulirani brokeri su skloniji neprofesionalnom ponašanju. Neprofesionalne poslovne prakse su one koje tradere stavljaju u nepovoljan položaj, često bez njihova znanja o svemu što se događa.

Primjeri neprofesionalnog ponašanja nereguliranih binarnih brokera

Neetično poslovanje je ponekad teško prepoznati jer je prikriveno blještavim reklamama i lažnim obećanjima. Traderi budu toliko impresionirani, da im treba neko vrijeme da shvate kako su žrtve podmuklo sastavljenih uvjeta korištenja, neželjene pošte, hladnog zvanja i nasrtljivih ‘osobnih’ brokera.

Bonusi i slične povlastice

Kada se radi o nelicenciranim brokerima, često se događa da dodaju neautorizirane bonuse koje traderi ne žele ili jednostavno imaju nepovoljne uvjete korištenja bonusa s kojima korisnici nisu upoznati. U takvoj situaciji, traderu je gotovo nemoguće ostvariti isplatu, i doslovno su prisiljeni trgovati s tim brokerom, u nadi kako će jednoga dana ostvariti sve uvjete i dobiti svoj novac natrag. S druge strane, regulirani brokeri prate određena pravila o bonusima te su dužni upozoriti tradera o svim mogućnostima koje bonus nudi, ali i o svim obvezama. Saznajte više o bonusima u binarnim opcijama.

Odbijanje isplata

Ovaj problem je veoma čest kada su u igri neregulirani brokeri. Kako trader nema zaštitu regulatornog tijela, tako broker smatra da ima priliku odbiti zahtjev za isplatom te uvijek pronalazi isprike. Umjesto uobičajenih ili obećanih 5 dana, traderima su ponekad potrebni mjeseci da dobiju svoj novac, čak i u situaciji kada su svi uvjeti ispunjeni.

Trgovanje binarnim opcijama i njihova promocija su zabranjeni u Europskom Ekonomskom Prostoru

Prevare u automatskom trgovanju i upravljanje računima

Automatsko trgovanje binarnim opcijama je veoma popularan način sudjelovanja na tržištu binarnih opcija kada robot vrši trgovanje umjesto tradera, nakon precizne i brze analize. Događa se da neki neregulirani brokeri imaju vlastite robote koji namjerno vrše neprofitabilne tradeove ili se uključuju bez dozvole korisnika.

Isto vrijedi i za “vođene” račune kada navodni stariji broker vrši trgovanje umjesto korisnika, obećavajući visok profit, ali trader završi u gubitku, a ne u dobitku. Takvi brokeri često tvrde kako imaju dozvolu da trguju umjesto korisnika, ali rijetko nude dokaze. Ponekad se dogodi da trader izgubi sav novac preko noći te ne razumije što se dogodilo jer nikada nije dao dozvolu za takvo što.

Hladni pozivi i neželjena pošta

Neregulirani brokeri često koriste ukradene korisničke podatke, ili pak trguju korisničkim podacima vlastitih brokera. Ova praksa je izrazito neprofesionalna jer se traderi ne osjećaju sigurno.

Osobni podaci su privatni i veoma povjerljivi, a ovakvo ponašanje narušava ugled svih brokera, bez obzira jesu li regulirani ili ne. Saznajte više o hladnim pozivima i krađi podataka u binarnim opcijama.

Trgovanje binarnim opcijama i njihova promocija su zabranjeni u Europskom Ekonomskom Prostoru

Regulacija binarnih opcija

Regulacija binarnih opcija nije unificirana i način na koji su one regulirane ovisi od države do države. Postoji velik broj regulatora u cijelom svijetu, ali dva su najvažnija: CySEC koji regulira većinu brokera u Europskoj Uniji i CFTC koji regulira binarne opcije u SAD-u.

Najveći broj država ima i svoje regulatorna tijela. Takva je situacija u Francuskoj gdje binarne brokere regulira AMF, a među regulatore binarnih opcija se ubrajaju talijanski Consob, FCA iz Ujedinjenog Kraljevstva, i Finanstilsynet iz Danske. U Hrvatskoj je najistaknutija uloga HANFA-e koja redovito izdaje razne vrste upozorenja o binarnim brokerima.

Binarne opcije su regulirane i u drugim dijelovima tijela. U Australiji se traderi mogu osloniti na ASIC, dok na Novom Zelandu glavnu riječ vodi FMA. U Kanadi su binarne opcije regulirane na razini provincija i teritorija, a glavno nadzorno tijelo je IIROC.

Svi spomenuti regulatori redovito objavljuju upozorenja vezano uz neregulirane brokere koji se pojavljuju na tržištu kako bi zaštitili građane od kompanija koje rade bez dozvole.

Regulirani vs. neregulirani binarni brokeri

cysecDakako, ovo ne znači da su neregulirani brokeri uvijek neprofesionalni. Neki od njih imaju brojne dobre karakteristike, ali jednostavno nemaju licencu. Ipak, u Fair Binary Optionsu smatramo kako je regulirani status važniji no ikad, jer svoje čitatelje stavljamo na prvo mjesto. Brojni traderi koji su kontaktirali našu korisničku podršku su imali problema s nereguliranim brokerima. Iz tog razloga, jednostavno ne možemo podržavati brokere bez valjane licence.

Regulacija ima mnogo prednosti za brokere i tradere. Zahvaljujući licenci, binarni brokeri postaju legitimne kompanije koje su sigurne i vrijedne pažnje. Traderi dobivaju dodatno osiguranje i uvijek mogu računati na pomoć regulatora. Zbog regulacije, svi znaju što očekivati, te koje su im obveze. Nema mjesta za manevriranje i loše poslovne prakse.

Evo nekoliko primjera obveza koje regulirani brokeri imaju prema svojim korisnicima:

 • Potvrda identiteta korisnika
 • Osiguranje korisnika
 • Odvojena sredstva
 • Autorizacija bonusa
 • Pošteno oglašavanje
 • Profesionalna korisnička podrška
 • Slanje učestalih poslovnih izvještaja regulatorima

Neregulirani brokeri nisu dužni poštivati navedena pravila. Sve se svodi na njihovu dobru volju i kodeks ponašanja. Odabirom nereguliranog brokera, traderi izlažu sebe i svoj novac visokom riziku koji se rijetko isplati. Ništa ne može zaustaviti nereguliranog brokera da potroši novac svojih korisnika na poslovni put, ili da stalno mijenja uvjete korištenja bonusa. Mogu koristiti koju god taktiku žele i nestati preko noći.

Također, većina regulatora kao što je CySEC ima kompenzacijski fond za investitore koji služi kao osiguranje za slučaj da trader ne može dobiti svoj novac jer je broker nelikvidan. Traderi se tako mogu osloniti na nekoga tko će im pomoći riješiti problem s brokerom. Kada se radi o reguliranom brokeru, traderi mogu regulatoru prijaviti neprofesionalno ponašanje i nikada nisu prepušteni sami sebi.

Trgovanje binarnim opcijama i njihova promocija su zabranjeni u Europskom Ekonomskom Prostoru

FBO Awards